Εξοικονόμηση χρημάτων και αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Register Login

Νυχτερινό Τιμολόγιο της ΔΕΗ – Πόσο Κερδίζετε Πραγματικά ;

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ΔΕΗ (27/4/2012) από την 1η Μαϊου 2012 τίθεται σε ισχύ το Οικιακό Τιμολόγιο με Χρονοχρέωση Γ1Ν (μειωμένο νυχτερινό) για τους καταναλωτές της.

Το Γ1Ν είναι ένα τιμολόγιο διπλής χρέωσης, δηλαδή οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου χρεώνονται με δύο τιμές. Οι  καταναλώσεις που πραγματοποιούνται στο ωράριο της κανονικής χρέωσης χρεώνονται με την κανονική τιμή (οικιακό τιμολόγιο χωρίς χρονοχρέωση - Γ1), ενώ οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται στο ωράριο της χαμηλής χρέωσης χρεώνονται με μειωμένη τιμή.

Ωράριο Νυχτερινού Τιμολογίου:

Τμηματικό Ωράριο:

•Χειμερινή Περίοδος: 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου – 02:00-08:00 και 15:30 – 17:30

•Θερινή Περίοδος: 1 Μαϊου έως 31 Οκτωβρίου – 23:00 – 07:00

Συνεχές Ωράριο: 

•‘Ολο το έτος: 23:00 – 07:00

Προσοχή! Το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο με Συνεχές Ωράριο για όλη τη διάρκεια του έτους δεν χορηγείται πλέον. Ισχύει για οικιακούς πελάτες που έχουν μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο πριν το έτος 1988 ή μένους σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποδομή του Δικτύου Διανομής.

Τιμή Νυχτερινού Τιμολογίου:

•Πάγιο Νύχτας Τετραμήνου: 4,00€

•Ενέργεια Νύχτας (όλες οι kWh): 0,05400 € / kWh

Οικονομικό Ώφελος από τη Χρήση του:

Το τιμολόγιο συμφέρει όταν:

•Χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα (π.χ. πλυντήριο, στεγνωτήριο, θερμοσίφωνας, κουζίνα κ.λ.π.) κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης).

•Σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική σας κατανάλωση – ημέρας και νύχτας – είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο.

•Η μηνιαία σας κατανάλωση – ημέρας και νύχτας – είναι μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωση της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.

Πως μπορείτε να έχετε το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση:

•Εάν προγραμματίσετε π.χ. με χρονοδιακόπτη, ορισμένες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως το πλυντήριο ρούχων, το πλυντήριο πιάτων, το θερμοσίφωνα αλλά και θερμοσυσσωρευτές να λειτουργούν στις ώρες μειωμένης χρέωσης. 

•Εάν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική κουζίνα, το ηλεκτρικό σίδερο και τα κλιματιστικά κυρίως κατά τις ώρες μειωμένης χρέωσης.

Επωφελείστε επίσης και από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ώρο (π.χ. το ψυγείο, καταψύκτης, ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή) γιατί το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα  χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή της νύχτας. Επίσης οι καταναλώσεις των λαμπτήρων φωτισμού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύκτας θα χρεώνονται με τις χαμηλές τιμές.

 

Διαδικασία Χορήγησης Γ1Ν:

Για να μας χορηγηθεί Οικιακό Τιμολόγιο με Χρονοχρέωση, απαιτείται:

•Να τοποθετηθεί από Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώματος μπλέ, διατομής 1,5 τετρ. χιλ.) μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του Γενικού Πίνακα της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης (εάν ενοικιάζετε, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη).

•Να επισκεφθείτε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, έχοντας μαζί την Αστυνομική σας Ταυτότητα και αποδεικτικό του Α.Φ.Μ. ώστε να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες: 1) Υποβολή σχετικής αίτησης και νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ), στην οποία να αναφέρεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης. 2) Να υπογραφεί νέο συμβόλαιο στο όνομά σας. 3) Να γίνει η καταβολή των 41,82 € (τιμή για το 2012 περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) που αποτελεί τη συμμετοχή σας στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται το δίκτυο της ΔΕΗ.

Συμφέρει ;

Παράδειγμα: Καταναλωτής ξοδεύει 1.800 kWh (κιλοβατώρες) ανά τετράμηνο. Δεν έχει ενεργοποιήσει το νυχτερινό τιμολόγιο και έχει τριφασικό ρεύμα. Ο λογαριασμός έρχεται 256,26 ευρώ.

Ο ίδιος καταναλωτής ενεργοποιεί το νυχτερινό. Κατά τη διάρκεια του «μειωμένου» καταναλώνει 600 kWh (κιλοβατώρες) ανά τετράμηνο. Ο λογαριασμός έρχεται 206,43 ευρώ. Δηλαδή, το νυχτερινό τον γλιτώνει από 50 ευρώ το τετράμηνο ή 150 ευρώ ετησίως!

 

Έχετε λοιπόν μια ευκαιρία να «ξεφουσκώσετε» έστω και λίγο το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε συνδιασμό με άλλες ενέργειες (όπως μπορείτε να δείτε στα υπόλοιπα άρθρα του FightCrisis.gr) η εξοικονόμηση τελικά θα είναι πολύ μεγαλύτερη και τα χρήματα που θα μείνουν στη τσέπη σας θα βοηθήσουν σημαντικά στον Οικογενειακό Προϋπολογισμό.

 

(c) 2013 - Business unit of Connect.net.gr

Top Desktop version